Redigering i ett nötskal …

At, måse och fortsatning. Stryk och ersätt. Hur många och får det plats i ett manus och vad tusan tänkte jag på här? SÅ kan du väl inte skriva människa? Stryk och hitta på ett annat ord. Synonym till kanyl? Hmmm …

Jo jag redigerar. Lite vilt och planlöst just nu men ändå redigerar jag. Sitter där med pappersbunten framför mig och gnuggar geniknölarna. Jag har skrivit färdigt mitt senaste råmanus och på vissa ställen är historien verkligen rå och oslipad men å andra sidan är det riktigt jäkla bra på sina ställen också. Jag har gått igenom halva manuset och först in alla ändringar nu. Slängt första bunten papper i kaminen och andats ut. Början är lite rörig och mitten behöver förtydligas. Karaktärerna behöver målas ut och göras tydligare i vissa fall och mer mystiska i andra. Men det är ändå med en lättnadens suck som jag klappar mig själv på axeln och ger mig lite cred. Det är faktiskt inte alls så illa som du trodde. Det är faktiskt en riktigt bra historia. Bitvis. På sina ställen undrar till och med jag hur det ska sluta.

Jag har nu skrivit fem råmanus. Tre av dessa har slutat som tryckta böcker. Ett håller jag på med och har planerad utgivning på 2018. Rätt långt fram men jag känner mig nöjd ändå. Det enda som är kvar var mitt första manus. Det som jag la i byrålådan(läs datorns papperskorg.) och som jag ibland kommer på mig med att återanvända idéer ifrån. Det är ett rörigt råmanus men det finns korn som jag ibland plockar upp och använder.

Har fått frågor hur jag gör när jag redigerar. Ibland vet jag knappt själv men har försökt att tänka efter lite ifall de som faktiskt är intresserade verkligen vill ha ett svar på den frågan. Så här ungefär.

  • Skriver ut hela manuset och läser det tyst. Markerar alla stavfel och ord jag borde byta ut. Kollar om handlingen stämmer någorlunda. För in alla ändringar i manus. Slänger första kopian.
  • Läser allt igen. Högt den här gången. Nya stavfel? Nya synonymer som behöver tillsättas? Har jag lagt till några förminskande ord såsom kanske, lite,rätt, ganska osv? BORT med dem allihop! Här försvinner även alla onödiga OCH,PLÖTSLIGT OCH OCKSÅ.
  • Karaktärerna. Funkar dem hela vägen. Läser perspektiven en och en. Är de realistiska? Finns det förbättringar att göra? Är allt som det ska där?
  • Handlingen. Känns den logisk? Finns det saker jag förklarar som inte finns med i texten?(Som författare känner jag hela mitt manus och alla karaktärer utan och innan men det gör inte läsaren. Faktiskt.) Ibland behöver man peka med hela handen. Och ibland behöver man inte det.
  • Läser hela texten högt igen. Läser den baklänges för att snappa upp eventuella stavfel, igen.

Så där håller jag på. I en evighet. Till slut går texten iväg till testläsare som får komma med synpunkter. Markera saker jag missat. Ställa relevanta frågor. Punktera bubblor som jag själv inte sett. Testläsare är viktiga för alla manus och jag håller dem högt. Att få feedback på sin text är väldigt viktigt, rent av livsviktigt skulle jag säga. Under tiden de håller på med texten tar jag tag i saker som man(jag) låter bli under tiden jag redigerar. T ex tvätta, städa och sova ordentligt. Typ). När texten kommer tillbaka är det bara att börja om igen.

Det är definitivt en process. Fast jag har lärt mig att gilla den. Nuförtiden är det nästan lika roligt som att skriva. Nästan.

Det  brukar bli bra. Tänker jag.

2016-10-05-18-01-12-2

Här brinner första utkastet upp. Nu är det bara att jobba på. Lycka till med redigeringen allihop!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s